Så fungerar det

E-böcker - så fungerar det

Kom igång med ditt e-lån i fyra snabba steg

- på din telefon eller din platta (för instruktioner hur du gör på din dator se längre ner på den här sidan)

  • Skaffa ett lånekort på biblioteket
  • Ladda ner appen Biblio för iOS eller Android
  • Logga in med ditt lånekortsnummer och din PIN-kod
  • Leta rätt på det du vill läsa eller lyssna på och klicka på knappen låna

 

Instruktioner för e-bokslån

  • För att kunna låna en e-bok behöver du ett lånekortsnummer från biblioteket och en PIN-kod. Du kan registrera dig genom att klicka här. När du har registrerat dig kan du hämta ut ett lånekort mot uppvisandet av legitimation på biblioteket. Om du vill använda en annan app än Biblio eller vill läsa på din dator så behöver du också ett Adobe-ID, instruktioner för hur du skaffar ett sådant ser du här under.
  • Logga in genom att klicka på "Logga in"/hänglåset uppe till höger. Du kan logga in med ditt Personnummer eller ditt bibliotekskortsnummer. Har du glömt bort din PIN-kod så kan du klicka på "Glömt PIN-kod?" under inloggningsrutan. Har du ingen PIN-kod sedan tidigare så kan du skaffa en mot uppvisandet av legitimation på biblioteket.
  • Sök upp den titel som du vill låna, om du söker via den här sidan så får du bara e-böcker som resultat. Du kan se om du söker på e-medier eller vanliga böcker genom texten som står i sökrutan ("Sök e-medier" eller "Sökfråga" för vanliga böcker). Du kan också nå vår utökade sökning genom att klicka på kugghjulet bredvid sökrutan. Där kan du välja e-bok och/eller e-ljudbok som medietyp bland många andra filterinställningar.
  • Klicka på "Låna" (syns endast om du är inloggad) så kommer boken läggas till i listan på dina lånade böcker.
  • På många böcker kan du välja om du vill läsa strömmande (kräver internetuppkoppling) eller ladda ner (så att du kan läsa även utan internetuppkoppling). Vi rekommenderar att du väljer att ladda ner boken.

Adobe-ID för lån i andra appar än Biblio

Om du vill låna en e-bok i en annan app än Biblio så behöver du ha ett Adobe-ID och en auktoriserad programvara för den apparat som du använder, till exempel:

- PC/Mac: Adobe Digital Editions
- iPad/iPhone: PocketBook Reader
- Android: Aldiko eller Mantano

Adobe-ID

För att skapa ett Adobe-ID så kan du klicka här. När du fyllt i formuläret klickar du på "registrera". Det är viktigt att du kommer ihåg ditt användarnamn (din e-postadress) och ditt lösenord. Dessa behöver du för att godkänna ditt Adobe-ID i läsarprogrammet du använder dig av. Du behöver bara göra det första gången du lånar en e-bok på en enhet. Tillvägagångssättet för att godkänna kan skilja sig beroende på vilken app du valt att använda, men ofta så kommer det en uppmaning om att auktorisera enheten första gången du startar appen eller lånar en e-bok.

Appen Biblio

Om du vill lyssna på e-ljudböcker eller läsa e-böcker utan krånglet med Adobe-ID så kan du ladda ner appen Biblio, en gratisapp för att läsa eller lyssna på e-böcker. I Biblio kan du se hela vårt utbud direkt och behöver inte använda vår hemsida. Du söka på författare eller titel samt låna för att läsa eller lyssna direkt i appen. Under "Mina lån" i appen så kan du även välja att göra e-böckerna tillgängliga offline för att kunna läsa och lyssna utan internetuppkoppling.

Om du behöver hjälp med appen så kan du hitta en hjälptext under menyn "support" som finns under kategorin "övrigt". Alla menyer kommer du åt genom att klicka på de tre strecken uppe i vänster hörn när du loggat in i appen.

I appen så kan du se vilka böcker som är e-böcker genom att de har den röda ikonen som ser ut som en liten bok eller vilka som är e-ljudböcker genom att de har den ljusblå ikonen med hörlurar
 

Mer hjälp

Om du behöver mer hjälp kan du läsa mer under rubriken "Vanliga frågor och svar".

Språk