Knivstabibliotekets vänner

Knivstabibliotekets vänner är en kulturförening som verkar till stöd och värn för biblioteket i Knivsta. Vår förening är ideell och partipolitiskt obunden.

Knivstabibliotekets vänner – är en förening för bokglädje!


Vi är en ideell och partipolitiskt obunden kulturförening som sedan 1993 verkar till stöd och värn för vårt bibliotek i Knivsta. Vi verkar för ett bibliotek som har ett stort och varierat bokbestånd, stort bestånd av aktuella tidskrifter, goda lokaler och generösa öppettider.


Föreningen arrangerar olika kulturella evenemang bl.a. författarbesök i samarbete med biblioteket. Alla, medlemmar som icke medlemmar, är varmt välkomna. Då vi ibland har inträdesavgift betalar medlemmar en lägre avgift. Hörhjälpmedel finns oftast på våra arrangemang.


Årsavgiften 2022 är 150 kronor för enskild medlem och 200 kronor för familj. Betalning görs via plusgiro 86 79 70-6 eller via Swish 1231808898. Det finns alltid en anledning att uppvakta med ett medlemskap i KBV. Maila styrelsen.kbv@gmail.com för att få ett gåvobevis. 


För närvarande skickar vi ut våra vår- och höstprogram via vanlig post till våra medlemmar. Vi vill gärna gå över till utskick via e-post. Det är smidigare, men framför allt skulle vi spara portoutgifterna. Löpande information och trevliga påminnelser skickar vi bara ut via e-post till de medlemmar som skickat in sin e-postadress. De medlemmar som ännu inte skickat in sin e-postadress får gärna göra det.


Våra vår- och höstprogram finns även uppsatta på vår anslagstavla på biblioteket och det finns också exemplar att ta med sig. Vi annonserar också våra evenemang i KnivstaNytt, så alla Knivstabor kan nås.


Har du frågor, förslag eller annat ärende, tveka inte att kontakta oss via mail till styrelsen.kbv@gmail.com eller ring vår ordförande Helen Göranzon, telefon 072- 322 36 16

KBVs program våren 2022

 

Välkomna till vårens program! Vi fortsätter med försiktighet och räknar med att alla som besöker våra evenemang är vaccinerade, håller avstånd och följer aktuella restriktioner. Vi måste fortsätta att vara rädda om varandra.

 

Onsdag 12 januari 16:30 Kvallsta i kommunhuset

En föreläsning om Emilie Flygare-Carlén

En spännande föreläsning med Gunnel Furuland, som kommer prata om Emilie Flygare-Carlén. Det kommer att handla om hennes liv, men också om hennes författarskap och produktion. På sin tid hyllades hon som "Sveriges största, mest produktiva och mest lästa författarinna"

 

Lördag 22 januari 15:00 Scenlokalen CIK, (Knivsta Centrum för Idrott och Kultur)

Konsertkarusellen; Bird on the Wire - en hyllning till Leonard Cohen

Kom och lyssna till låtar från Cohens långa karriär – en av vår tids stora rockpoeter.

En suggestiv konsert där Cohens sånger och dikter möts.

Matilda Bådagård, Jesper Andersson och Sara Niklasson

Arrangör KBV i samarbete med Musik i Uppland

 

Tisdag 1 februari 18:30 Tilassalen i kommunhuset

"Att odla landet - då och nu" Trädgårdsjournalist Gunnel Carlsson berättar om en grön uppväxt på föräldrarnas plantskola i Blekinge. Det blir också tips på hur man njuter i sin trädgård på vintern. Det kommer att finnas möjlighet att köpa böcker av Gunnel.

Arrangör Knivstabygdens trädgårdssällskap i samarbete med KBV

 

Torsdag 17 februari 19:00 Tilassalen i kommunhuset

Digitalisering, automatisering, artificiell intelligens och robotar.

Hur påverkas individ, arbetsliv och samhälle?

Professor emeritus Bengt Sandblad har under flera decennier arbetat med forskning och undervisning om datorer, digitalisering och automatisering med särskilt fokus på användbarhet. I sitt föredrag konstaterar han att digitalisering redan i grunden förändrat vårt arbetsliv och vår vardag. Vad kommer att ske när artificiell intelligens (AI) och robotar blir en del av våra arbeten och vårt samhälle?

Och kanske det allra viktigaste - hur vill vi att det ska bli?

Arrangör KBV

 

Torsdag 31 mars 19:00 Tilassalen i kommunhuset

Elsie Johansson med trubaduren Daniel Östersjö

Elsie Johansson berättar om sitt författarskap tillsammans med trubaduren Daniel Östersjö. Deras personliga, avspända och humoristiska samtal lyfter fram och förstärker bådas framgångsrika förmågor. Elsie menar att detta ger publiken något alldeles extra.

Arrangör KBV i samarbete med Knivsta Musiksällskap

 

Torsdag 28 april 18:00 Kvallsta i kommunhuset KBVs Årsmöte

Efter årsmötet, ca 19:00, berättar Clara Törnvall om sin debutbok från september 2021, Autisterna: om kvinnor på spektrat. Clara är kulturjournalist, programledare och dokumentärfilmare. Boken är en personlig essä om kvinnor med högfungerande autism och undersöker hur den autistiska kvinnan har tagit plats i kultur, myter och verklighet. Vem är hon, vem har hon varit och varför har hon varit osynlig så länge? Varför skrev poeten Emily Dickinson dikter om havet utan att någonsin ha sett det, varför är Underlandet så främmande för Alice, varför spelar filmstjärnan Daryl Hannah så ofta robot eller sjöjungfru och varför tror tv-publiken att Greta Thunberg skojar?

Arrangör KBV

 

Tisdag 24 maj 18:00 Utflykt till författaren Hedvig Charlotta Nordenflychts sista bostad som flyttats till Vassunda

Författaren Hedvig Charlotta Nordenflycht 1718-1763 bodde sina sista år på Skohalvön.

Hon arrenderade hemmanet Kvarnslöt under Skokloster från 1759 och 1762 flyttade hon till en nyuppförd byggnad kallad Lugnet. Denna byggnad flyttades senare till Vassunda och blev kyrkoherdeboställe, men är numera privatbostad. Vi får tillfälle att besöka miljön och Henrik Sandevärn och Gunnel Furuland berättar om byggnaden och författaren.

Arrangör Knivsta bibliotek i samarbete med KBV

 

Tisdag 30 augusti 18:00

Gunnel Furuland tar med oss på en hemlig utflykt till någon plats i Knivsta kommun som finns omtalad i hennes skrift "Litterära stickspår".