Använd biblioteket
Här hittar du information om vad du kan göra på Knivsta bibliotek och de tjänster vi erbjuder.
Låna, lämna och reservera
Du kan både låna och återlämna i våra automater inne på biblioteket. Du kan även återlämna i någon av våra återlämningslådor. Om boken du vill ha är utlånad kan du reservera den, då får du ett meddelande när boken finns att hämta.
Här kan du läsa mer om hur du lånar, lämnar och reserverar Låneregler och avgifter
Här hittar du information om Knivsta biblioteks låneregler och villkor. Du hittar också mer information om lånetider, övertidsavgifter och ersättningsavgifter.
Läs mer om våra låneregler och avgifter här Skaffa lånekort
Med ett lånekort kan du låna böcker, filmer och annat material från biblioteket. Att skaffa lånekort hos oss är gratis och görs enkelt via webben. Glöm inte legitimation när du hämtar ut kortet.
Läs mer om hur du skaffar lånekort här Datorer och internet
På biblioteket finns det tillgång till drop-in-datorer och gratis wifi. Vi har även bärbara datorer som kan lånas för användning i biblioteket.
Läs mer om datorer och internet här Utskrifter, kopiering och scanner
På biblioteket kan du använda vår skrivare för att skriva ut, kopiera och scanna. Skriva ut och kopiera kan göras mot en kostnad, att scanna är gratis.
Läs mer om hur du använder vår skrivare här Lämna inköpsförslag
Vill du låna en bok, e-bok, ljudbok, e-ljudbok, film eller något annat som inte finns på biblioteket? Då kan du lämna ett inköpsförslag till oss!
Lämna inköpsförslag här Ansöka om fjärrlån
Har biblioteket inte boken som du vill låna? I så fall kan vi beställa böcker från andra bibliotek, både i Sverige och utomlands. Det kallas för att göra ett fjärrlån.
Ansök om fjärrlån här Studierum och släktforskning
På biblioteket finns ett studierum som du kan boka i upp till tre timmar per tillfälle. I studierummet finns det en dator med resurser för släktforskning, till exempel SVAR, ArkivDigital och Sveriges dödbok.
Läs mer om studierummet och släktforskning här För dig som studerar
På biblioteket hittar du bland annat studieplatser, läromedel, gratis wifi och möjlighet att låna en dator.
Läs mer om vad biblioteket erbjuder dig som studerar Beställ take away från biblioteket
Om du inte vill besöka våra lokaler kan du beställa böcker som take away. Vi plockar böckerna till dig så att du kan hämta dem utlånade och klara utanför bibliotekets entré.
Läs mer om att beställa take away här Böcker på flera språk
På biblioteket kan du låna böcker, tidskrifter och film på flera olika språk, både för barn och vuxna. Det finns även lättlästa böcker på svenska och böcker för att lära sig svenska.
Läs mer om böcker på flera språk här Talböcker och anpassade medier
Har du lässvårigheter på grund av till exempel dyslexi, koncentrationssvårigheter, en synnedsättning eller rörelsehinder? Då kan du låna talböcker och andra anpassade medier via biblioteket eller appen Legimus.
Läs mer om talböcker och andra anpassade medier här Mini-infoteket
Mini-infoteket är en informationshörna med faktablad, boktips och bra böcker om funktionsnedsättningar. Mini-infoteket vänder sig främst till dig som själv har funktionshinder, är anhörig eller arbetar med personer som har funktionsnedsättningar. Böckerna är sökbara i bibliotekets katalog och de flesta får lånas hem på vanlig lånetid.
Mer information hittar du på infotekets webb, www.lul.se/infoteket Sök i databaser
Biblioteket erbjuder flera databaser för informationssökning. En del av dessa når du hemifrån, andra kan du bara använda på plats i biblioteket.
Läs mer om att söka i databaser här Knivstasamlingen
Knivstasamlingen består av böcker, häften och pärmar med material om Knivsta kommun och dess delsocknar Alsike, Husby-Långhundra, Knivsta, Lagga, Vassunda och Östuna. Det rör sig om hembygdstidskrifter, småskrifter och monografiska verk.
Läs mer om knivstasamlingen här