Ukraina

Ukraina

Här samlar vi aktuell information från biblioteket med anledning av kriget i Ukraina.

Lånekort för nyanlända från Ukraina

Du som precis har kommit till Sverige kan få ett lånekort på biblioteket även om du inte har svenskt personnummer. Ta med ditt pass eller annan giltig id-handling och fråga personalen på biblioteket så hjälper vi dig. 

Böcker på ukrainska och ryska

På biblioteket har vi böcker på både ukrainska och ryska. Det finns skönlitteratur, ordböcker och läroböcker för att lära sig svenska och engelska. Just nu har vi inte så många böcker på ukrainska men vi kommer att få fler. Fråga personalen så hjälper vi dig att hitta. 

Läs och lyssna på barnböcker på ukrainska

Föreningen Osvitoria har gjort över 70 ukrainska barnböcker tillgängliga för nedladdning helt gratis. Klicka här för att läsa mer.

Inläsningstjänst ILT har gjort sina boktjänster Polyglutt och Polylino skola gratis att använda för barn och ungdomar som flytt från Ukraina. Där kan du lyssna på böcker på ukrainska och på andra språk. Klicka här för att läsa mer.

På digiteket hittar du länkar till fler sidor där du kan ladda ner ukrainska barnböcker. Klicka här för att läsa mer.

Läromedel för ukrainska barn

Via förlaget Natur & Kultur kan du ladda ner ett urval av ukrainska läromedel för barn i grundskolan. Läromedlen är gratis att ladda ner och kan användas för att fortsätta grundundervisningen för de barn som befinner sig på flykt eller som precis har kommit till Sverige. Klicka här för att läsa mer.

Nyheter på ryska

Flera nordiska dagstidningar samlar nyhetsartiklar på ryska om kriget i Ukraina. Klicka här för att läsa mer på Dagens Nyheter. 

Prata med barn om krig

Forskargruppen CHAP vid Uppsala Universitet har tagit fram information till stöd för föräldrar och vuxna som tar hand om barn som har flytt. Informationen finns på ukrainska, ryska och svenska. Använd länkarna nedan för att ladda ner materialet på ditt språk:

Med fokus på Ukraina har Barnombudet i Uppsala län har sammanställt en lista med resurser för vuxna som kommer i kontakt med barn och föräldrar som upplever krig. Klicka här för att läsa mer.

Hos Olika förlag kan du gratis ladda ner tre av deras böcker som behandlar krig och flykt. Till varje bok finns det frågor som kan användas för att prata om krig och flykt med barn. Klicka här för att läsa mer.

Källor för mer information

Här hittar du information från Migrationsverket

Här hittar du information från Knivsta kommun