Talböcker och anpassade medier

Talböcker och anpassade medier

Har du lässvårigheter på grund av till exempel dyslexi, koncentrationssvårigheter, en synnedsättning eller rörelsehinder? Då kan du låna talböcker och andra anpassade medier via biblioteket.

Det finns många olika sätt att läsa böcker på, 
Här hittar du mer information om:

Talböcker

En talbok är en specialinläst ljudbok för dig som har lässvårigheter. De tillhandahålls av Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) och kan lånas via MTM:s tjänst Legimus eller på biblioteket. 

Läs och lyssna på talböcker via Legimus

Du kan läsa och lyssna på talböcker både i Legimus app som kan laddas ner i mobilen eller surfplattan och på deras webb: legimus.se. Många böcker går att läsa med både tal och text, då kan du följa med i texten direkt på skärmen.

För att kunna använda Legimus behöver du registrera ett konto på biblioteket. Läs mer om Legimus här.

Låna talböcker på cd

Du kan också låna talböcker på cd från biblioteket. För att göra det måste du anmäla dig som talbokslåntagare.

Du kan lyssna på talboken i en dator eller på en särskild daisy-spelare. En del cd-spelare kan också fungera.

För att lyssna på talböcker i din dator behöver du ett läsprogram. Ladda ner läsprogram här.

Om talboken du söker inte finns på biblioteket är det möjligt att biblioteket kan låna den från Legimus.

Ljudböcker

Ljudböcker är inlästa böcker som man kan lyssna på, de är ofta inläsa av skådespelare. Många böcker finns både som vanlig bok och ljudbok.

Till sillnad från talböcker får alla låna ljudböcker från biblioteket. Det finns både ljudböcker på cd-skiva som kan lånas på biblioteket och e-ljudböcker som man kan låna och lyssna på via mobilen, surfplattan eller datorn.

Lyssna i mobilen eller datorn

Du kan också låna och lyssna på e-ljudböcker direkt i din mobil, surfplatta eller dator. Det är gratis att låna e-ljudböcker via biblioteket.

På bibliotekets webb kan du låna och strömma e-ljudböcker direkt i webbläsaren. Läs mer om hur du gör här.

Du kan också använda bibliotekets app Biblio som finns att ladda ner till mobil och surfplatta. Läs mer om Biblio här.

För att lyssna på e-ljudböcker behöver du ha ett lånekort på biblioteket. Om du behöver hjälp kan vi på biblioteket hjälpa dig och visa hur du gör.

E-böcker

Många böcker finns som e-böcker, det betyder att man läser boken i mobilen, surfplattan eller på datorn. Det är gratis att låna e-böcker via biblioteket.

En del tycker att det är lättare att läsa e-böcker än tryckta böcker eftersom det ofta går att ändra saker som textstorlek, typsnitt och färg. För vissa är det till exempel lättare att läsa vit text på svart bakgrund, eller om texten har ett visst typsnitt.

På bibliotekets webb kan du låna och läsa e-böcker direkt i webbläsaren eller genom att ladda ner e-boken till din dator eller mobil. Läs mer om hur du gör här.

Du kan också läsa e-böcker i Biblio-appen. Läs mer om Biblio här.

Lättlästa böcker

På biblioteket finns det så kallade lättlästa böcker, både för barn, unga och vuxna. 

Lättlästa böcker är böcker som antingen har skrivits med syftet att vara lättare att läsa eller böcker som har bearbetats till en lättläst version. De har oftast mindre text, kortare stycken och använder färre svåra ord. 

Vissa lättlästa böcker kan lånas tillsammans med en cd-skiva så att du kan lyssna på boken samtidigt som du följer med i texten. 

Punktskriftsböcker

För dig som kan läsa med fingrarna punktskriftsböcker. 

På biblioteket har vi bara barnböcker med punktskrift, men du kan låna andra punktskriftsböcker gratis direkt från legimus.se.

Vill du veta mer?

På biblioteket finns många olika böcker att låna.

Vi som jobbar på biblioteket hjälper dig att hitta böcker som passar dig.

Om du har frågor är du välkommen att besöka eller kontakta oss på biblioteket.