Cineasterna

Cineasterna

Om du har ett lånekort på Knivsta bibliotek kan du strömma film via cineasterna, helt gratis!

För att strömma film går du in på cineasterna.se och väljer "Knivsta bibliotek" i menyn. När du har hittat en film du vill låna bekräftar du lånet genom att ange ditt lånekortsnummer eller personnummer och din PIN-kod.

Du kan se en film per vecka och lånetiden är 48 timmar.

 

 

Vanliga frågor och svar om Cineasterna:

 

Vad är Cineasterna?

Cineasterna är en filmtjänst riktad mot landets bibliotek, en motsvarighet till liknande filmtjänster som finns på marknaden. Den stora skillnaden är att tjänsten enbart är tillgänglig för bibliotek och deras låntagare. Biblioteken erbjuds en möjlighet att teckna ett abonnemang för tjänsten, därefter kan deras låntagare titta på film genom inloggning med lånekortsnummer/personnummer och pinkod.

 

Kan jag titta på filmen i min mobil eller i min surfplatta?

Ja, tjänsten fungerar på dator, mobil och surfplatta. Allt innehåll i Cineasterna kan du även streama till en större skärm via Chromecast (Android och datorer) eller Airplay/Apple TV.

 

Hur många filmer finns det i er tjänst?

1800 titlar. Utbudet växer hela tiden och uppdateras veckovis med ungefär fem nya titlar. Vi räknar med att ha drygt 2000 filmer tillgängliga innan årets slut (2018).

 

Varför namnet Cineasterna och vad betyder ordet Cineast?

Cineasterna är ett passande namn på tjänsten då vi som står bakom tjänsten har ett brinnande intresse för kvalitetsfilmen. Cineast = Personer som är mycket intresserade av film och relaterade områden. Begreppet föddes 1962 av franska cineáste ”filmskapare”, filmälskare. Ordet är en sammanslagning av cinéma (bio(graf) och enthousiast ”entusiast”.

 

Kommer systemet att komma ihåg var jag slutade att titta på min senaste film?

Ja, det finns en så kallad återuppta-funktion vilket gör att du kan fortsätta att titta där du slutade. Oavsett vilken enhet du använder dig av.

 

Vilken typ av filmer erbjuder ni i er filmtjänst Cineasterna?

Nyheter, odödliga klassiker, film för de allra yngsta, kortfilm och film från hela världen.

 

Vilken kvalitet kommer filmerna att vara i?

Vi kommer att ha högupplösta filmer (HD-kvalitet) samt filmer i standard-kvalitet (SD-kvalitet) vilket motsvarar DVD-kvalitet.

 

Kan jag titta på filmen i min iPhone eller iPad?

Ja, starta webbläsaren Safari (eller annan valfri webbläsare), surfa till www.cineasterna.se. Därefter är det bara att välja film och börja titta.

 

Behöver jag ladda ner en app?

Nej, du använder dig av en vanlig webbläsare och surfar till www.cineasterna.se. Inga plugins, flashspelare eller speciella webbläsare krävs, bara en internetuppkoppling.

 

Hur många filmer får jag låna?

Det är biblioteket själva som sätter begränsningen för hur många filmer som en låntagare får låna per månad. De gör det eftersom de har en budget som ska räcka till så många låntagare som möjligt.

 

Finns det svensk undertext på filmerna?

Majoriteten av titlarna kommer att finnas tillgängliga med svensk text. En del titlar kommer även att ha fler undertexter, som tex engelska, norska, finska och danska. Vilka språk som kommer att vara med som valbara undertexter styrs av respektive filmbolag.

 

Vilka ligger bakom tjänsten Cineasterna?

FörlagEtt AB har utvecklat och står bakom tjänsten Cineasterna. FörlagEtt är en medialeverantör till landets bibliotek och har funnits i branschen i över 30.