Läsa på olika sätt

Läsa på olika sätt

Alla barn behöver böcker, men alla böcker passar inte alla barn. Har du svårt att läsa? Då finns det alternativ för dig!

På bibliotekets barn- och ungdomsavdelning finns Äppelhyllan.

Äppelhyllan är till för dig som har svårt att läsa vanliga böcker på grund av till exempel dyslexi, koncentrationssvårigheter, en synskada eller rörelsehinder.

På Äppelhyllan finns:

  • Talböcker på cd
  • Bok & talbok
  • Lästräningsmaterial för att lyssna och läsa samtidigt
  • Filmer på teckenspråk
  • Böcker på teckenspråk
  • Taktila böcker
  • Lättlästa böcker

Olika sorters böcker

Ljudböcker

Ljudböcker är böcker inlästa av skådespelare. När skådespelare läser dramatiserar de ofta berättelsen. Många böcker finns både som vanlig bok och ljudbok.

Du kan låna ljudböcker på cd från biblioteket. Alla ljudböcker står inte framme på hyllan, fråga personalen om hjälp om du inte hittar det du söker.

Lyssna i mobilen eller datorn

Du kan också låna och lyssna på e-ljudböcker direkt i din mobil, surfplatta eller dator. Det är gratis att låna e-ljudböcker via biblioteket.

På bibliotekets webb kan du låna och strömma e-ljudböcker direkt i webbläsaren. Läs mer om hur du gör här.

Du kan också använda bibliotekets app Biblio som finns att ladda ner till mobil och surfplatta. Läs mer om Biblio här.

För att lyssna på e-ljudböcker behöver du ha ett lånekort på biblioteket. Om du behöver hjälp kan vi på biblioteket hjälpa dig och visa hur du gör.

E-böcker

Många böcker finns också som e-böcker, det betyder att man läser boken i mobilen, surfplattan eller på datorn. Det är gratis att låna e-böcker via biblioteket.

En del tycker att det är lättare att läsa e-böcker än tryckta böcker eftersom det ofta går att ändra saker som textstorlek, typsnitt och färg. För vissa är det till exempel lättare att läsa vit text på svart bakgrund, eller om texten har ett visst typsnitt.

På bibliotekets webb kan du låna och läsa e-böcker direkt i webbläsaren eller genom att ladda ner e-boken till din dator eller mobil. Läs mer om hur du gör här.

Du kan också läsa e-böcker i Biblio-appen. Läs mer om Biblio här.

Talböcker

En talbok är en specialinläst ljudbok för dig som har läs- och skrivsvårigheter, till exempel på grund av dyslexi, koncentrationssvårigheter, synnedsättning, eller rörelsehinder. De tillhandahålls av Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) och kan lånas via MTM:s tjänst Legimus eller på biblioteket.

Läs och lyssna på talböcker via Legimus

Du kan läsa och lyssna på talböcker både i Legimus app som kan laddas ner i mobilen eller surfplattan och på deras webb: legimus.se. Många böcker går att läsa med både tal och text, då kan du följa med i texten direkt på skärmen.

För att kunna använda Legimus behöver du registrera ett konto på biblioteket. Om du är under 16 år ska målsman vara med vid registreringen.

Ta kontakt med biblioteket för att boka tid för registrering. Under mötet får du inloggningsuppgifter samt en genomgång om hur du använder Legimus. Mötet tar ca 20-30 minuter.

Låna talböcker på cd

Du kan också låna talböcker på cd från biblioteket. För att göra det måste du anmäla dig som talbokslåntagare.

Du kan lyssna på talboken i en dator eller på en särskild daisy-spelare. En del cd-spelare kan också fungera.

För att lyssna på talböcker i din dator behöver du ett läsprogram. Ladda ner läsprogram här.

Om talboken du söker inte finns på biblioteket kan biblioteket låna från Legimus. Du kan själv söka böcker på Legimus. Sök i Barnens Legimus.

Punktskriftsböcker och taktila bilderböcker

För dig som kan läsa med fingrarna finns barnböcker med punktskrift och taktila bilderböcker.

Taktila böcker innehåller bilder som är gjorda av olika material, som till exempel tyg. Personer som ser får inte låna taktila bilderböcker.

Du som läser punktskriftsböcker kan låna direkt från Legimus.

Vill du veta mer?

På biblioteket finns många olika böcker att låna.

Vi som jobbar på biblioteket hjälper dig att hitta böcker som passar dig.

Om du har frågor är du välkommen att besöka eller kontakta oss på biblioteket.